Ajankohtaista

Allergian siedätyshoito

Allergian siedätyshoito

Taas aurinkoiset kevät- ja kesäpäivät pilalla? Allergialääkkeistä huolimatta nenä on tukossa ja aivastuttaa. Silmät kutiavat ja punottavat. Väsyttää ja ulos ei tee mieli mennä.”

Jos kuulostaa tutulta, siedätyshoidosta saattaisi olla apua.

Siitepölyjen aiheuttama kausiluonteinen allerginen nuha aiheuttaa aivastelua, kutinaa, vesinuhaa ja nenän tukkoisuutta. Silmäoireina esiintyy silmien punotusta, kutinaa ja kirvelyä.  Lisäksi voi esiintyä väsymystä ja korvien kutinaa. Allergisen nuhan oireenmukaisena lääkityksenä käytetään antihistamiinitabletteja, jotka lievittävät parhaiten kutinaa ja aivastelua.  Tukkoista nenää hoidetaan kortisonipohjaisilla nenäsumutteilla, joista osaa saa apteekista ilman reseptiä. Silmäoireet hoidetaan tulehdusta hillitsevillä tipoilla tai antihistamiinitipoilla. Jos näistä lääkityksistä huolimatta oireet ovat hankalia, kannattaa selvittää siedätyshoidon mahdollisuus.

Siedätyshoito on IgE-välitteisen allergian täsmähoitoa.  Allergian IgE-välitteisyys voidaan tutkia verikokeilla tai Prick-ihokokeilla. Siedätyshoidon avulla allergiaoireet helpottuvat, lääkkeiden tarve vähenee ja elämänlaatu paranee. Osa siitepölyallergikoista voi päästä oireistaan kokonaan eroon.

Siedätyshoitoa on annettu perinteisesti pistoshoitona (koivu, timotei, kissa, koira, hevonen, kotipölypunkki, ampiainen, mehiläinen). Koivu- ja timoteipistossiedätys aloitetaan siitepölykauden ulkopuolella eli syksyllä tai alkutalvesta. Eläinallergioissa siedätyshoitoa käytetään, jos epäsuora altistus eli koulu/työkavereiden vaatteissa tuleva pöly aiheuttaa hankalia oireita.

Koivusiedätys voidaan toteuttaa myös kotona otettavalla kielenalusliuoksella, jota käytetään tammikuulta kesäkuulle kolmena perättäisenä keväänä. Heinäallergiaa voi hoitaa kotona otettavalla kielenalustabletilla, jota käytetään kolmen vuoden ajan päivittäin. Ensimmäinen tabletti otetaan lääkärin/sairaanhoitajan vastaanotolla, yleensä alkutalvesta. Astma tulee poissulkea ennen siedätyshoidon aloittamista puhalluskokeiden avulla, tai jo todetun astman tulee olla hyvässä hoitotasapainossa. Siedätyshoidon alaikäraja on tällä hetkellä viisi vuotta, yläikärajaa ei ole. Kielenalustabletit ja –liuos ovat Kela-korvattavia lääkkeitä, joten lääkekulut ovat noin 600 euroa vuodessa. Lääkärikontrollien tarve arvioidaan tilanteen mukaan.

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme: Marja Lindqvist, Ilkka Paalanen