Ajankohtaista

Atooppinen ekseema – lasten yleisin ihosairaus

Maitorupi, taiveihottuma, atooppinen taiveihottuma, atooppinen dermatiitti, atooppinen ihottuma. Samalla taudilla, atooppisella ekseemalla on monta nimeä, ja se on lasten yleisin ihosairaus. Kyseessä on pitkäaikainen, tulehduksellinen ihotauti, johon liittyy ihon kutina ja pahenemisvaiheet. Kuten muutkin atooppiset sairaudet (esimerkiksi allerginen nuha ja allerginen astma) myös atooppinen ekseema on yleistynyt viime vuosikymmeninä ja sen esiintyvyys lapsilla on noin 10-20%. Atooppisen ekseeman taustalla on monia tekijöitä, sekä sisäisiä kuten perimä, että ulkoisia kuten ympäristön ärsykkeet ja infektiot. Suurimmalla osalla atooppinen ihottuma alkaa ennen teini-ikää, monilla jo pienenä lapsena. Jos ihottuma on alkanut jo imeväisiässä tai pienenä lapsena, ei se kuitenkaan välttämättä tarkoita, että oireita on edelleen aikuisena.

Atooppisessa ihottumassa iho on kuiva ja tyyppipaikoilla esiintyy punoittavia ihottumaläiskiä, joissa on kutinaa tai kirvelyä.  Atooppisen ihottuman tyyppipaikat vaihtelevat iän mukaan. Imeväisikäisellä ihottumaa on monesti laaja-alaisesti vartalolla, pään alueella ja raajoissa. Leikki-ikäisellä tyyppialueita ovat kyynär- ja polvitaipeet, ranteet ja nilkat kuten myös silmien ja suun ympäristö sekä korvien taustat. Kouluikäisellä ihottumaa esiintyy tyypillisimmin taipeissa, käsissä, jalkaterissä ja kasvoilla.

Pahenemisvaiheissa ihottuma-alueiden tulehdus pahenee ja ihottumaa voi olla laaja-alaisemmin. Ihon kutina ja kirvely pahenevat. Ihottuma-alueilla voi pahenemisvaiheissa esiintyä hilseilyä ja rupeutumista. Monet eri tekijät voivat aiheuttaa pahenemisvaiheita. Näitä ovat esimerkiksi ihon epäpuhtaudet, kuiva sisäilma, talviaika, hikoilu ja virusinfektiot. Kesäaikaan taas atooppinen ekseema oireilee vähemmän ja pärjätään kevyemmillä hoidoilla. 

Ruoka-aine-, siitepöly- tai eläinallergiat voivat ylläpitää tai pahentaa atooppista ekseemaa. Allergia ja atooppinen ihottuma eivät kuitenkaan ole sama asia, kaikilla atooppista ihottumaa sairastavilla ei ole taustalla allergioita eikä allergiaselvittelyjä tarvitse tehdä kaikille. Jos imeväisikäisellä atooppinen ihottuma on laaja-alaista ja vaikeaa, niin taustalla saattaa olla ruoka-aineallergia ja niiden mahdollisuus tulee selvittää.

Atooppisen ekseeman hoidon kulmakiviä ovat perusvoiteet ja kortikosteroidivoiteet. Erilaisia perusvoiteita löytyy apteekin hyllyltä kymmenittäin ja näistä potilaalle etsitään sopivin tai sopivimmat. Joistakin perusvoiteista saattaa lapselle tulla ihon kirvelyä, jolloin voiteen vaihto rasvaisempaan voi auttaa. Tyypillisesti talvisin tarvitaan rasvaisempaa perusvoidetta ja kesäisin pärjätään kevyemmällä voiteella. Lievässä atooppisessa ihottumassa perusvoide on pääasiallinen hoito, mutta perusvoiteita tarvitaan ja tulee käyttää myös keskivaikean ja vaikean atooppisen ekseeman hoidossa. 

Useimmiten atooppisen ekseeman hoidossa tarvitaan perusvoiteiden lisäksi kortisonivoiteita. Lapsilla käytetään useimmiten mietoa kortisonivoidetta (hydrokortisoni), mutta joskus lääkärin harkinnan mukaan myös keskivahvaa tai vahvaakin kortisonivoidetta. Yleensä kortisonivoiteita käytetään 1-2 viikon hoitokuureina ja voidetta laitetaan ekseema-alueille 1-2 kertaa vuorokaudessa. Tarvittaessa hoitokuurien jälkeen kortisonivoidetta voidaan käyttää ylläpitohoitona kahtena päivänä viikossa, mikäli ekseema pahenee herkästi esimerkiksi talvikauden aikana. Muutoin kortisonivoiteista pyritään aina pitämään vähintään käytetyn hoitokuurin mittainen tauko, jonka aikana kortisonivoiteella saatua hoitotulosta ylläpidetään riittävällä perusvoiteen käytöllä. 

Perusvoiteiden ja kortikosteroidivoiteiden lisäksi atooppisen ihottuman hoidossa voidaan käyttää sidoksia ja hauteita sekä kalsineuriinin estäjä-voiteita (pimekrolimuusi ja takrolimuusi). Joskus ihotautilääkärin harkinnan mukaan myös lasten keskivaikean tai vaikean atooppisessa ekseemassa voidaan käyttää UV-valohoitoa.

Lapsen keskivaikea ja vaikea atooppinen ekseema voivat vaikuttaa sekä lapsen, että perheen elämänlaatuun varsin paljon. Ihon kutina, raapiminen ja ihon arkuus ovat lapsilla haitallisimmin elämänlaatuun vaikuttavat seikat. Atooppisen ihottuman aiheuttama kutina vaikuttaa myös lapsen unen määrään ja laatuun. Hyvällä atooppisen ekseeman hoidolla lapsen oireet lievittyvät, pahenemisvaiheita esiintyy vähemmän ja lapsen ja koko perheen elämänlaatu paranee!

Ilkka Paalanen

Lastenlääkäri

Lasten Seppä


Miten voimme auttaa? Tutustu Lasten Sepän palveluihin ja asiantunteviin lääkäreihimme.