Ajankohtaista

Ihon Oma Ruusutarha

Ihon sairauksilla on monenlaisia nimiä. Helposti mieleenpainuvia ovat erilaiset ruusut: on Ruusua, Vyöruusua ja Ruusufinniä. Kaikki nämä taudit ovat erillisiä ihosairauksia, eikä niillä useinkaan ole toistensa kanssa mitään tekemistä. Ruusukukkien kanssakaan niillä ei ole mitään tekemistä, mutta nimistä voi hyvin arvata, että näissä sairauksissa iho tavalla tai toisella ”kukkii”.

Ruusu

Ruusu eli Erysipelas on bakteerin aiheuttama tulehdus. Yleisimmin se esiintyy alaraajassa säären alueella, mutta joskus ilmaantuu myös pään, yläraajan tai vartalon alueelle. Oireina tyypillisesti on korkea kuume sekä punainen, turvonnut ihoalue. Yleisoireina voi esiintyä pahoinvointia ja yleistilanlaskua. Verikoetutkimuksissa tulehdusarvo CRP nousee. Ruusuinfektiossa hoitoon kannattaa hakeutua nopeasti. Hoitona tarvitaan antibioottilääkitystä. Alaraajan ruusu saa usein alkunsa 4.-5 varpaan välin iholta, jossa sieni-infektio on rikkonut varvasvälin ihon mahdollistaen bakteerin puhjahtamisen ihon sisälle. Erityisen tärkeää on siis hoitaa varvasvälien iho ehjäksi.

Vyöruusu

Vyöruusun eli Herpes Zosterin takaa löytyy vesirokkoviruksen aiheuttama paikallinen infektio ihon ja/tai limakalvon alueella. Vesirokkovirus jää vesirokon sairastamisen jälkeen lymyilemään elimistöömme hermojuureen, josta se voi aktivoitua ja siirtyä hermoa pitkin ihoon ja/tai limakalvoon.
Yleisimmät vyöruusupaikat ovat kasvot ja vartalo. Paikallisoireena on iho- ja/tai limakalvoalueen rakkuloiva infektio ja paikallisoireet ovat yleensä epäsymmetrisesti. Yleisoireina voi esiintyä särkyä ja kuumetta. Voimakasoireinen vyöruusu sekä pään alueen vyöruusu on syytä hoitaa suun kautta otettavalla asikloviiri-lääkityksellä.

Ruusufinni

Ruusufinni eli Rosacea ilmaantuu tyypillisimmin 30-50 vuoden iässä. Tämä Ruusu lienee näistä ruusuista kaikista tunnetuin. Ruusufinnin tarkka syy on edelleen avoin. Taudin mielipaikat ovat kasvojen keskiosat ja posket. Erilaisia alamuotoja tavataan, mutta tavallisin muoto on ns. papulopustulaarinen muoto, jossa näppyjä esiintyy kasvoilla nenän, leuan ja poskien alueella. Hoidossa vältetään tautia pahentavia tekijöitä, joita voivat olla mm. aurinko, emotionaaliset tekijät, stressi, sauna, maustetut ruoat ja alkoholi. Pahentavat tekijät voivat vaihdella. Lääkehoitoina voidaan tarvittaessa käyttää paikallishoitoja kuten esim. Metronidatsoli-emulsiovoidetta. Voimakkaimmissa tai paikallishoidolle reagoimattomissa tilanteissa voidaan harkita hoidon aloitusta suun kautta otettavalla antibiootilla ja sen jälkeen hoidon jatkamista tarvittaessa paikallishoidoilla.

Iholla ruusut eivät ole mukavia, mutta vaasissa sitäkin kauniimpia.

Katso kuinka ihotautilääkärimme voivat auttaa

Hyvää Ystävänpäivää!

Sari Huikko-Tarvainen
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Sari Huikko-Tarvainen