Ajankohtaista

Influenssaepidemia lähestyy!

Influenssa on influenssa A- ja B -virusten aiheuttama hengitystietulehdus. Influenssaa esiintyy epidemioina talviaikaan ja esiintyminen on huipussaan yleensä tammi-helmikuussa. Lapsipopulaatioissa epidemia voi kestää huomattavasti pidempäänkin, jopa koko talvikauden. Tätä kirjoitettaessa influenssaepidemia ei ole vielä täysimittaisesti käynnistynyt tänä vuonna, kun taas joissakin Euroopan maissa epidemia on jo käynnissä. Suomen ajankohtaista influenssatilannetta voi seurata THL:n sivuilta. Rokotuksia on otettu kiitettävästi, mutta rokotuksen suojatehoa ei vielä pystytä arvioimaan.

Influenssa tarttuu hengitysilman välityksellä pisaratartuntana tai kosketustartuntana. Tauti leviää helposti ahtaissa tiloissa kuten esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa. Itämisaika tartunnasta oireiden alkuun on noin 1-4 päivää. Ihminen tartuttaa virusta eniten ensimmäisinä sairastumispäivinään ja suurin tartuttavuus kestää viikon ajan. Tyypillisiä oireita ovat korkea kuume, joka voi olla etenkin pienellä lapsella yli 39 astetta, yskä ja aikuisista poiketen usein taudin alkuvaiheessa lapsilla esiintyy myös nuhaa. Lapsilla päänsärkyä tai lihassärkyä on selvästi vähemmän aikuisiin verrattuna.

Influenssa johtaa lapsilla useammin bakteerikomplikaatioihin ja korvatulehduksen kehittää suomalaisen aineiston mukaan 40 % alle 3-vuotiaista ja 20 % 3-6-vuotiaista lapsista. Keuhkokuume voi kehittyä noin 2-4 %:lle lapsista. Muut komplikaatiot ovat harvinaisia. Influenssan oireet kestävät keskimäärin 3-8 vrk. On hyvä tietää, että influenssa on eri tauti kuin tavallinen nuhakuume eli flunssa, jonka aiheuttajia ovat useat eri virukset. Oireet ovat samankaltaiset, mutta keskimäärin ankarammat. Influenssa diagnosoidaan yleensä aikuisilla ja isommilla lapsilla oirekuvan ja epidemiatilanteen perusteella, mutta käytössä on myös laboratoriotestejä, joilla vastaus saadaan nenänielun limasta nopeasti vastaanottokäynnin yhteydessä. Koska kuume, yskä ja nuha ovat erittäin yleisiä hengitystieinfektion oireita lapsilla, influenssan diagnosoiminen pelkkien oireiden perusteella on usein vaikeaa.

Influenssa paranee perusterveillä aikuisilla ja lapsilla yleensä oireenmukaisella hoidolla, eli levolla, riittävällä nesteytyksellä ja tarvittaessa otettavalla kuumelääkkeellä. Asetyylisalisyylihappoa sisältäviä valmisteita tulee välttää Reyen oireyhtymän riskin vuoksi. Suun kautta otettavia influenssaviruksen lisääntymistä estäviä lääkkeitä on käytössä (oseltamiviiri) ja nämä saattavat lyhentää taudin kestoa ja lieventää vaikeusastetta. Paras teho saadaan, jos lääkitys aloitetaan 48 tunnin sisällä ensimmäisistä oireista. Kuume alle 3 kk ikäisellä, heikentynyt yleisvointi, vaikeutunut hengitys tai nesteytymisen hankaluus ovat syitä lähteä lapsen kanssa lääkäriin.

Rokotukset ovat tehokkain keino torjua influenssaa käsihygienian ja oikean yskintätekniikan lisäksi  

Koska influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, tulee rokotus ottaa joka vuosi. Rokotteesta saatavan suojan muodostumisessa kestää noin kaksi viikkoa. Rokotteen valmistus kestää kuitenkin muutamia kuukausia, joten uuden rokotteen tullessa markkinoille syksyksi ovat virukset ehtineet jo muuttua. Yleensä suojateho rokotteesta on noin 60-90%. Maksuttoman rokotteen saavat 6 kuukauden – 6 vuoden ikäiset lapset, raskaana olevat naiset sekä sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat. Lisäksi 65 vuotta täyttäneet sekä varusmiespalveluksensa aloittavat rokotetaan maksutta.

 

Hannu Nissinen 

Lastenlääkäri 

Lasten Seppä 


Miten voimme auttaa? Tutustu Lasten Sepän palveluihin ja asiantunteviin lääkäreihimme.