Ajankohtaista

Kutittaa ! Kääk ! Onko tämä syyhyä?

 

Aatamin ja Eevan ajoista lähtien

Syyhy-ihottumaa on ollut niin kauan kuin on ollut ihmisiä. Syyhy on tarttuva ihotauti ja sen aiheuttaa pikkuriikkisen kokoinen syyhypunkki, joka kaivaa ihon pintakerrokseen käytäviä, jotka esim. kämmenten iholla voivat erehdyttävästi näyttää hennosti hilsehtiviltä ihokohdilta. Yleensä syyhypunkit hakeutuvat karvattomille tai vähäkarvaisille ihoalueille kuten sormien väleihin, käsiin, ranteisiin, rintakehän alueelle, pakaroihin, jalkaterään ja intiimialueille.

Syyhy syyhyää

Syyhy nimensä mukaisesti syyhyää eli oireena on voimakas ihon kutina, joka vaivaa etenkin iltaisin ja öisin. Kutina aiheutuu sekä punkin suorasta ihoärsytyksestä että punkkiin ja sen eritteisiin sekä muniin kohdistuvasta allergian tyyppisestä reaktiosta. Kutina aiheuttaa raapimista ja raapimisen seurauksena vetistäviä, ruven peittämiä ihovaurioita. Kutina voi levitä joka puolelle ihoa, ja kutinaa sekä ihottumaoireita voi esiintyä myös sellaisilla alueilla, joilla punkin käytäviä ei ole. Pienillä lapsilla oireita voi ilmetä myös kasvoilla, kaulalla ja päänahassa. Syyhy ei ole terveydelle vaarallinen, mutta potilaalle kiusallinen sairaus. Syyhy tarttuu lähikontaktissa, tyypillisiä tartuntatilanteita ovat kädestä kiinni pitäminen, pienten lasten leikit, halaaminen ja seksi. Syyhy tarttuu myös tekstiilien ja vuodevaatteiden välityksellä, ja varmaankin helpoin tapa saada syyhytartunta on nukkua samoissa petivaatteissa syyhyä sairastavan kanssa.

Hyödynnä pakkaskelit

Syyhy ei välttämättä tule heti mieleen ihon alkaessa kutista. Pakkasilma kuivattaa sekä kutittaa ihoa ja talvella atooppinen ihottumakin herkästi leimahtaa ja kutisuttaa ihoa.  Syyhyä on saatettu sairastaa perheessä jo pitkään, eikä sitä ole tunnistettu ja niinpä syyhy on päässyt leviämään toisiin perheenjäseniin, sitten kavereihin ja sitten kaverin kaveriin, jne. Syyhy voidaan hoitaa apteekista ilman reseptiä myytävällä permetriini-voiteella (Nix-voide). Oireilevat hoidetaan kaksi kertaa viikon välein ja perheessä oireettomat hoidetaan vähintään kerran. Hoito kannattaa toteuttaa perheessä samanaikaisesti. Vuodevaatteet sekä käytössä olleet vaatteet pestään ja pesua kestämättömät tekstiilit voi viedä pariksi päiväksi pakkaseen, jossa punkit siirtyvät pakkasen voimalla ajasta ikuisuuteen. Lääkärissä kannattaa käydä, jos iho kutina ei ole oikein toteutetun hoidon jälkeen hävinnyt 4 viikossa tai kutina alkaa uudestaan. Syyhyn parasta ehkäisyä on se, että hoitaa koko perheen saman tien ja reippaasti ilmoittaa heti lapsen päiväkotiin ja kouluun, että lapsi on sairastunut syyhyyn.

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Sari Huikko-Tarvainen