Ajankohtaista

Lasten ja nuorten pitkittyneet vatsavaivat

Vatsavaivat ovat lapsilla ja nuorilla hyvin yleisiä ja yksi tavallisimmista syistä lastenlääkärin vastaanottokäyntiin. Eri tutkimusten mukaan 5–25 % lapsista ja nuorista kärsii jossain vaiheessa vatsavaivoista. Huomattava osa vatsavaivaisista jää ilman tarkkaa somaattista diagnoosia ja tällöin kyseessä on usein ns. toiminnallisista vatsavaivoista.

Ummetus on yksi tavallisimmista lapsen vatsakivun aiheuttajista. Yleensä ummetus on itsenäinen vaiva ja hyvin harvoin itsenäisenä oireena kilpirauhasen vajaatoiminnan tai keliakian taustalla. Ummetukselle altistaa vähäkuituinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti rasvaa, proteiinia ja sokeria. Joskus tuhrimista tai ns. ylivuotoripulia on vaikea mieltää ummetuksen aiheuttamaksi. Tärkeintä ummetuksen hoidossa on kiinnittää huomiota ruokavalioon ja riittävään nesteiden nauttimiseen. Ummetuksen lääkehoito on turvallista ja hyvä nyrkkisääntö on hoitaa ummetusta niin pitkään kuin sitä on ollutkin.

Keliakian tyypilliset oireet ovat ilmavaivat, vatsakivut, ulosteiden kiinteyden vaihtelu, ripuli ja ajoittain myös ummetus. Keliakiassa suolinukan vauriosta johtuen tulee imeytymishäiriö, josta johtuen lapsen pituuskasvu saattaa hidastua ja joskus kasvun taittuminen nähdään ennen mitään muita oireita. Keliakian tutkimukset tulee tehdä aina ennen gluteiinittoman ruokavalion aloittamista. Nykyään tähystystutkimuksia ei useinkaan tarvita vaan riittävä keliakia vasta-aineiden nousu riittää diagnoosin asettamiseksi.

Laktoosi-intoleranssi on suomalaisillakin varsin yleistä ja siitä kärsii noin 18 % väestöstä. Lapsilla laktoosi-intoleranssi kehittyy harvoin ennen 5 ikävuotta. Oireena on tyypillisesti vatsan turvottelu, ilmavaivat, vatsakivut ja ripuli. Yleensä tutkimuksena riittää se, että kotona kokeillaan laktoositonta ruokavaliota ja mikäli oireet poistuvat tänä aikana niin diagnoosi on selvä.

Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat harvinaisia pienillä lapsilla, mutta tulee muistaa isompien lapsien vatsaoireiden taustalla. Haavaisessa paksusuolitulehduksessa tyypillisenä oireena on veriripuli. Chronin taudissa taas oireena voi olla vatsakipuja ilman suolen toiminnan merkittävää muutosta riippuen missä kohtaa tulehdus sijaitsee. Tulehdus voi aiheuttaa myös lapsen pituuskasvun hidastumisen tai murrosiän viivästymisen.

Ärtyvän suolen oireyhtymä ja toiminnalliset vatsavaivat ovat lapsilla yleisiä. Määritelmän mukaan oireita tulee olla vähintään neljänä päivänä kuukaudessa ja vähintään kahden kuukauden ajan. Usein näissä vatsakipujen lisäksi lapsella voi olla muitakin oireita kuten päänsärkyä, univaikeuksia tai nivelkipuja. Ärtyvän suolen oireyhtymässä on vatsakipujen lisäksi suolen toiminnallisia oireita kuten ulostamistiheyden vaihtelua. Usein merkittävä asia toiminnallisissa vatsavaivoissa on ruokavaliohoito ja oireiden helpottamiseksi arvio lasten ravitsemusterapeutilla auttaa selvittelyissä. Ennen vatsaoireiden nimeämistä toiminnallisiksi on tärkeää tehdä riittävät tutkimukset muiden syiden selvittämiseksi.

Hälyttäviä oireita, jotka viittaavat muihin kuin toiminnallisiin syihin ovat kivun paikantuminen oikealle ylä- tai alavatsalle, nielemisvaikeus, jatkuva oksentelu, veriulosteet, yöllinen ripulointi, niveltulehdus, tahaton painonlasku, pituuskasvun hidastuminen, murrosiän viivästyminen tai epäselvä kuumeilu.

Hannu Nissinen
Lasten Seppä


Miten voimme auttaa? Tutustu Lasten Sepän palveluihin ja asiantunteviin lääkäreihimme.