Ajankohtaista

Lasten sydämen sivuäänet

Noin joka kolmannella lapsista kuuluu sydämestä niin sanottuja sivuääniä. Suurin osa näistä on ”terveen sydämen normaaleita virtausääniä” eikä niitä tarvitse tutkia enempää lääkärin tekemän huolellisen sydämen auskultaation lisäksi. Sydämen ultraäänitutkimus tarvitsee tehdä esimerkiksi silloin kun kuuntelulöydös muistuttaa luonteeltaan sydänvian ääntä tai se kuuluu esimerkiksi tietyltä kuuntelualueelta. Tavoitteena lapsen sydämen kuuntelussa on tunnistaa tavalliset viattomat sivuäänet ja löytää sydänvikaan liittyvät sivuäänet. Epävarmoissa tilanteissa konsultoidaan usein lasten sydänasioihin perehtynyttä lastenlääkäriä tai lastenkardiologia. Kuumeen aikana suurella osalla lapsista kuullaan sivuääniä sykkeen ollessa nopea ja aineenvaihdunnan vilkasta. Näissä tilanteissa riittää, kun kuuntelulöydöksen kontrolloi tarvittaessa lääkärissä lapsen tervehdyttyä.

Synnynnäisiä sydänvikoja on noin 1%:lla vastasyntyneistä. Raskauden aikaisessa rakenneultraäänessä löytyy suurin osa merkittävistä sydänvioista ja nämä lapset syntyvät suunnitellusti Helsingissä, jossa kaikki lasten sydänoperaatiot tehdään. Lastenlääkärin suorittamassa vastasyntyneen tarkastuksessa ja saturaatioseulonnassa löytyy osa sydänvioista, mutta joskus sivuäänen taustalta voi löytyä vielä isommallakin lapsella sydänvika, joka vaatii ainakin seurantaa. 6-12 kk iän jälkeen merkittävimmät sydänviat ovat sivuäänen taustalla harvinaisempia ja suurin osa sivuäänistä onkin terveen sydämen normaaleita virtausääniä.

Lääkärin toteama sydämen sivuääni huolestuttaa usein vanhempia. Sivuääni havaitaan usein esimerkiksi rutiinitarkastuksessa kuten neuvolassa. Kokemuksen mukaan suurin osa sydän poliklinikalle lähetettävistä potilaista tulee nimenomaan sydämen sivuäänen vuoksi. Tärkein tutkimus on siis lääkärin tekemä huolellinen sydämen auskultaatio lapsen ollessa istuessa ja makuuasennossa. Pienempi osa sivuäänistä vaatii sydämen ultraäänitutkimusta. Lapsilla tutkimuksen tekeminen on osaavissa käsissä helppoa, sillä näkyvyys ultraäänilaitteella on huomattavasti aikuisia parempi. Pienen mausteen tutkimukseen tuo toki lapsen ikä ja mahdollinen temperamentti, mutta kokeneen tekijän suorittamana rauhallisessa tilanteessa ja nykyteknologiaa hyväksikäyttäen saadaan tutkimus yleensä ongelmitta tehtyä.

Terveisin, Hannu


Miten voimme auttaa? Tutustu Lasten Sepän palveluihin ja asiantunteviin lääkäreihimme.