Ajankohtaista

Mitä rasitusspirometriassa tapahtuu?

Rasitusspirometriassa tutkitaan lapsen keuhkojen toimintaa ja rasituksen vaikutusta hengitykseen. Lapsilla ja nuorilla tutkimusta käytetään yleensä astman diagnostiikassa.

Rasitusspirometriaa edeltävästi hengitystieinfektion tai muun äkillisen sairauden parantumisesta pitää olla kulunut vähintään kaksi viikkoa ja lapsella mahdollisesti käytössä olevien lääkkeiden osalta tulee keskustella tutkimukseen lähetteen tehneen lääkärin kanssa.

Tutkimuksessa lapsi puhaltaa suulaitteen kautta mittauslaitteistoon ja ennen tutkimuksen suorittamista puhaltamista harjoitellaan sairaanhoitajan kanssa. Rasitusspirometria on helppo ja kivuton tutkimus ja onnistuu yleensä luotettavasti noin 7-vuotiaasta lähtien.

Tutkimus koostuu kolmesta vaiheesta. Ensin tehdään perusspirometria, jossa tutkitaan keuhkojen toiminta ja puhallusarvot lähtötilanteessa. Tämän jälkeen tehdään rasituskoe, jossa lapsi juoksee juoksumatolla (tai ulkona) 6-8 minuutin ajan, jonka jälkeen mitataan uudet puhallusarvot. Viimeisessä vaiheessa lapselle annetaan hengitettävää, keuhkoputkia avaavaa lääkettä ja puhallusarvot mitataan vielä kolmannen kerran 15 minuutin kuluttua lääkkeen saamisen jälkeen.

Tutkimus kestää kokonaisuudessaan 1-1.5 tuntia ja tutkimuksen tulos käydään jatkossa läpi lastenlääkärin vastaanotolla tai puhelinajalla.


Miten voimme auttaa? Tutustu Lasten Sepän palveluihin ja asiantunteviin lääkäreihimme.