Ajankohtaista

RS-virus

Lastenlääkärin ei-toivottu vieras, RS-virus on täällä jälleen

Sairaaloiden osastot ovat olleet loppuvuodesta alkaen taas pullollaan RS-viruksen vuoksi. Pieniä vauvoja on joutunut sairaalahoitoon saakka ja päivystyksessä arvioidaan päivittäin etenkin pieniä lapsia, jotka kärsivät akuutista sairastumisesta. Räkäisyyttä ja tukkoisuutta, vinkuvia ja rohisevia keuhkoja sekä tulehtuneita korvia.. RS-virus on täällä jälleen.

Mikä RS-virus on?

RS-virus on tunnettu ihmisten tautien aiheuttajana jo vuosikymmeniä ja sen nimi tulee sanoista respiratory syncytial virus. RS-virusinfektio on yleinen ja lähes kaikki ovat elämänsä aikana sen sairastaneet. Isommilla lapsilla ja aikuisilla virus aiheuttaa usein tavallisen nuhakuumeen, mutta pienillä vauvoilla infektio voi olla vaikeakin. Lapsilla jopa neljäsosa hengitystieinfektioista on RS-viruksen aiheuttamia ja alle vuoden ikäisten bronkioliiteista RS-virus aiheuttaa puolet. Infektioita esiintyy epidemioina talvikuukausina, tyypillisesti joka toinen vuosi. Mutta onneksi tauti aina paranee ja epidemiakin päättyy. Sitä odotellessa.

RS-virus infektion oireet

RSV aiheuttaa hengitystieinfektion oireita kaiken ikäisillä potilailla. Tauti alkaa tyypillisesti tukkoisuudella, nuhaisuudella ja mahdollisella kuumeella. Tukkoisuus voi vaikeuttaa vauvan syömistä. Noin 2-5 päivän kuluessa oireiden alusta voi alkaa hengityksen rohinaa, vinkumista tai tihentynyttä ja vaikeutunutta hengitystä. Kaikkein hankalin tauti on 0-3 kuukauden ikäisillä sekä pikkukeskosilla tai vaikeasti sairailla. Pienet, imeväisikäiset lapset, joilla hengitystiet ovat vielä ahtaammat, sairastuvat herkästi bronkioliittiin eli ilmatiehyttulehdukseen (anatomisesti viimeisten keuhkoputkihaarat). Isommilla lapsilla suuremmat ilmatiet helpottavat taudissa runsaasti erittyvän liman poistumista.

Miten virus tarttuu?

RSV tarttuu pisaratartuntana esimerkiksi aivastusten ja yskösten kautta sekä käsien ja nenäliinojen välityksellä. Taudin itämisaika on noin 4-5 päivää ja virusta eritetään noin viikon ajan sairauden alusta. Aivastaessa pisarat lentävät jopa kuuden, yskäistessä kahden ja hengittäessä metrin päähän.

Milloin lääkäriin?

Alle 3 kuukauden ikäinen lapsi tulee tutkia lääkärissä. Suurin osa lapsista parantaa tautinsa kotioloissa. Pienillä vauvoilla voi kehittyä hengitysvaikeus 2-5 päivää oireiden alkamisesta ja siitä syystä kaikkein pienimmät tulee tutkia herkästi. Useimmiten kuitenkin pelkkä päivystysarvio riittää eikä infektion toteamiseen erityisempiä tutkimuksia tarvita. Jos pieni vauva on kuumeinen, eikä jaksa syödä normaalisti tai lapsen hengitys näyttää hankalalle on syytä hakeutua lääkäriin. RS-virusinfektioon ei ole parantavaa hoitoa eli antibiootit eivät auta. Usein jälkitautina tuleva korvatulehdus hoidetaan antibiootein. Muutoin RS-viruksen aiheuttama bronkioliitti on lääkärillekin ärsyttävä tauti. Mikään lääke kun ei tutkimusten mukaan eikä käytännön työssäkään autuaaksi tee.

Mitä voin tehdä kotona?

Kotona isomman lapsen sängynpäätyä on hyvä korottaa. Kotikäyttöisiä imulaitteita ja keittosuolatippoja voi kokeilla. Kuume- ja kipulääkkeet helpottavat oloa, mutta eivät lyhennä taudista paranemista eli näitä voi käyttää tarvittaessa. Yskänlääkkeistä ei tutkitusti ole hyötyä eikä näitä voi suositella. Syöttövälejä voi tihentää.  Paras keino suojautua on hyvä käsihygienia ja esimerkiksi suurten kauppakeskusten välttäminen pienten vauvojen kanssa epidemia-aikaan. Samoin yskäisten ja nuhaisten on syytä siirtää vierailuaan pienten vauvojen luokse terveempään ajankohtaan.

Yskä loppuu tässä tapauksessa lopulta yskimällä, mutta voi kestää kolmekin viikkoa. Epidemian loppua siis odotellessa.

Lastenlääkärit, Ilkka Paalanen ja Hannu Nissinen


Miten voimme auttaa? Tutustu Lasten Sepän palveluihin ja asiantunteviin lääkäreihimme.