Ajankohtaista

Siitepölyinen tuulahdus keskelle kaamosta

Pimeyden, räntäisen viiman ja hennon lumipeitteen keskellä valoisat kesäpäivät, vihreiden lehtien humina ja sääskien ininä korvissa siintävät korkeintaan haljuina haaveina ihmisten mielissä. Kesä ja mennyt siitepölykausi ovat kaukana takana ja uuden kauden alkuun on vielä kuukausia aikaa. Voisi ajatella, että siitepölyallergiat ja niiden hoito eivät olisi tällä hetkellä missään muodossa ajankohtaisia. Asia on kuitenkin oikeastaan päinvastoin.

Tähän vuodenaikaan kasvien siitepölyt eivät tietenkään aiheuta kenellekään silmien kutinaa, punoitusta ja vetistelyä, nenän tukkoisuutta, aivastelua, atooppisen ihottuman pahenemista tai yskää ja ahdisteluoireita eikä siitepölyjen takia kenenkään tarvitse tällä hetkellä käyttää antihistamiinia, nenäsumutteita tai silmätippoja. Mikäli kuitenkin viime keväänä tai kesänä lapsesi on edellä mainituista oireista kärsinyt ja tarvinnut allergialääkitystä, niin nyt on oikea aika aloittaa ainoa siitepölyallergioiden syynmukainen hoito eli siedätyshoito.

Siedätyshoidossa lapsen (tai aikuisen) elimistö “totutetaan” oireita aiheuttavaan siitepölyyn ja hoidon tavoitteena on, että itse siitepöly ei sitten enää keväällä tai kesällä aiheuttaisi hankalia oireita. Lapsille siedätyshoitoa voidaan antaa 5-vuotiaasta lähtien ja tarjolla on siedätyshoitovalmisteita timotei- (eli heinä) ja koivuallergiasta kärsiville. Siedätyshoito aloitetaan hyvissä ajoin ennen kevään siitepölykauden käynnistymistä, mieluiten viimeistään alkuvuodesta.

Siedätyshoitomuotoja on tarjolla kaksi, pistokset ja kielenalustabletti. Pistossiedätystä voidaan antaa yli 5-vuotiaalle lapselle, samoin timotein osalta kielenalustabletti on tarjolla yli 5-vuotiaalle. Koivun osalta kielenalustabletti on tällä hetkellä tarjolla nuorille. Siedätyshoito kestää sekä pistos-, että kielenalusmuodossa kolme vuotta.

Vaste hoidolle vaihtelee. Osalla oireet helpottavat nopeasti jo hoidon aikana, osalla selvä hoitovaste nähdään vasta kolmen vuoden hoidon jälkeen. Myös se, kuinka pitkään allergiaoireet pysyvät vähäisempinä hoidon jälkeen, vaihtelee. Osalla oireet saattavat hankaloitua uudestaan 2-3 vuotta hoidon lopettamisen jälkeen, osalla oireilu helpottuu kymmeneksi vuodeksi. Yksittäisen lapsen kohdalla hoidon tehoa ei valitettavasti voida etukäteen ennustaa. Tutkimusten ja myös omien kokemusteni mukaan siedätyshoito saattaa astmaa sairastavilla allergikoilla vähentää myös astmaoireita ja astmalääkkeiden tarvetta.

Jos kiinnostus siedätyshoitoon heräsi, niin kuinka nyt tulisi toimia? Lapselle olisi hyvä varata aika lastenlääkärin vastaanotolle, jossa vanhempien ja lapsen kanssa voidaan rauhassa käydä läpi lapsen oireet ja käytössä olevat allergialääkkeet. Vastaanotolla voidaan myös tarkemmin keskustella siedätyshoitomahdollisuuksista ja antaa eri hoitomuodoista tarkempaa tietoa.

Ennen siedätyshoidon aloittamista on vielä varmistettava verikokeella, että kyse on IgE-välitteisestä siitepölyallergiasta (monella lapsella allergiakokeet on tehty jo aiemmin, ja mikäli herkistyminen timotein tai koivun siitepölylle on todettu, niin laboratorio- tai ihopistokokeita ei tuolloin tarvitse tehdä uudestaan). Ennen siedätyshoitoa tarkistetaan myös lapsen keuhkojen toiminta mahdollisen astman poissulkemiseksi. Lapsen tai nuoren astma ei ole este siedätyshoidolle, mutta astman tulee olla koko siedätyshoidon ajan hyvässä hoitotasapainossa.

Mikäli kiinnostus siedätyshoitoa kohtaan heräsi, niin ole rohkeasti yhteydessä!

Ilkka Paalanen

Lastenlääkäri

Lasten Seppä


Miten voimme auttaa? Tutustu Lasten Sepän palveluihin ja asiantunteviin lääkäreihimme.