Ajankohtaista

Tunnistatko erilaiset ihomuutokset? Milloin pitää lähteä lääkäriin?

 

Jokaisen iholle ilmaantuu elämän aikana monenlaisia ihomuutoksia, joista suurin osa on yleensä hyvänlaatuisia ihon viattomia pigmenttiluomia eli neevuksia, jotka voivat olla ruskeita tai ihonvärisiä. Niitä voi olla iholla jo heti syntymähetkellä tai ne voivat ilmaantua iholle pian syntymän jälkeen. Näitä luomia kutsutaan synnynnäisiksi luomiksi. Myöhemmin elämän varrella iholle ilmaantuneita luomia kutsutaan hankituiksi luomiksi. Luomien lukumäärä voi vaihdella ihmisestä toiseen siten, että joillakin ihmisillä niitä on vain muutama, mutta joillakin niitä voi jopa satoja. Uusia pigmenttiluomia ilmaantuu vuosien varrella iholle noin 50-60-ikävuoteen saakka. Pigmenttiluomia kannattaa aika ajoin seurata ja jos huomaa luomessa koon kasvua, värimuutosta, luomen reunaalueiden muutoksia tai lisäosien ilmestymistä, niin luomi kannattaa tarkistuttaa lääkärissä.

 

Noin 20-30 % ihon melanoomista eli pigmenttisolusyövistä saa alkunsa pigmenttiluomista, minkä vuoksi poikkeavat luomet ja luomet, joihin on ilmaantunut muutoksia, on syytä poistaa ja lähettää patologille mikroskooppitutkimukseen. Noin 70-80% melanoomista ilmaantuu täysin terveen näköiseen ihoon, minkä vuoksi nopeasti ilmaantunut ja kokoa kasvava ihomuutos on myös syytä tarkistuttaa lääkärissä. Ihon palaminen UV-säteilyn vaikutuksesta altistaa melanoomalle, minkä vuoksi auringolta suojautumista suositellaan. Melanoomaa yleisempi ihosyöpä on basaliooma eli ihon tyvisolusyöpä, jota löytyy eniten auringolle altistuneilta ihoalueilta. Basaliooma on tyypillisimmin ihonvärinen kokoa kasvava ihonäppylä, mutta toisinaan se voi olla myös rusehtava tai muistuttaa ulkonäöltään ihottumaa. Tilastojen mukaan kaikkien ihosyöpien määrät ovat lisääntyneet ja melanooma on ollut vuosikymmenien ajan nopeimmin yleistyvä syöpä sekä Suomessa että muissa länsimaissa.

 

Rasvaluomet ovat hyvin yleisiä, hyvänlaatuisia, usein väriltään ruskeita ihomuutoksia. Niillä on monia kutsumanimiä kuten vanhuuden luomi, seborrooinen keratoosi, rasvasyylä ja vanhuuden syylä. Taipumus niihin on perinnöllistä, mutta ne ovat niin yleisiä, että niitä löytyy lähes kaikilta yli 75-vuotiailta. Joskus rasvaluomia alkaa ilmestyä jopa 20–30-vuoden iässä ja usein rasvaluomien lukumäärä lisääntyy iän myötä. Koska rasvaluomet ovat hyvänlaatuisia, ei niille tarvitse tehdä mitään, jos ei niistä ole vaivaa. Joskus ne saattavat kiusallisesti kutista, ja tällöin niitä voidaan tarvittaessa poistaa lääkärin toimesta esimerkiksi kauhaamalla. Ihotautilääkärin toimesta rasvaluomia voidaan myös jäädytyshoitaa kryo-hoidolla.

 

Kryo-hoidolla ihotautilääkärit voivat hoitaa myös ihon aurinkokeratooseja, joita kutsutaan myös aktiiniseksi keratoosiksi ja seniiliksi keratoosiksi. Nimensä mukaisesti aurinkokeratoosille altistaa ennen kaikkea auringonsäteily. Aurinkokeratoosi on erotettava seborrooisesta keratoosista siksi, että aurinkokeratoosi voi vuosien kuluessa edetä ihon pintasyöväksi ja edelleen ihon okasolusyöväksi. Tämän vuoksi aurinkokeratoosit pitää hoitaa. Aurinkokeratoosi on useimmiten hilsehtivä tai karstova, punertava ja sormelle karhealta tuntuva läiskä auringolle altistuneella ihoalueella. Joskus niitä voi löytyä iholta useampia samalla kertaa.

 

Ihoa kannattaa suojata auringolta tänäkin kesänä: Varjo on aina parempi kuin suora auringonpaiste, vaate ja hattu suojaavat varmimmin ja korkeakertoimisella (SPF 50) auringonsuojavoiteella voi täydentää aurinkosuojausta. Mikäli iholle ilmaantuu huolestuttava tai muuttunut luomi tai ihomuutos, kannattaa sitä käydä näyttämässä lääkärille. Seppälääkäreiden yleislääkärit ja ihotautilääkärit auttavat Sinua mielellään. Mikäli ihomuutos tai luomi tarvitsee poistaa jatkotutkittavaksi, onnistuvat luomien ja ihomuutoksien poistoleikkauksetkin Seppälääkäreissä.

 

Lämpimästi Tervetuloa vastaanotoillemme Seppälääkäreihin!

 

Sari Huikko-Tarvainen

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

 

Seppälääkärit        Ahjokatu 11,  40320 Jyväskylä       www.seppälääkärit.fi        Puhelin: (014) 577 0100